MALEDIVEN TRAVEL

a Mauritius Travel bv company

 

 

Algemene informatie Malediven

Historie

 

De geschiedenis van de eerste bewoners van de Malediven is niet bekend, maar sommige archeologische vondsten wijzen er op dat de Maldiven al sinds circa 5.000 jaar bewoond zijn. Anderen beweren dat de Malediven pas sinds het jaar 500 voor Christus ontdekt door Singhalese zeevaarders. Het dialect dat op de Malediven vandaag de dag gesproken wordt, herinnert ook sterk aan die van de Singhalezen. Tevens zijn er enkele Boeddhistische overblijfselen op de eilanden gevonden tijdens opgravingen.

Op 26 juli 1965 werden de Maldiven onafhankelijk, en in 1968 werd er voor een republiek gekozen. Vanaf 1978 was Maumoom Abdul Gayoom president. Hij werd vijf maal herkozen. In november 2008 werd de voormalig politiek gevangene Mohamed Nasheed als zijn opvolger gekozen. De bevolking is nog altijd voor 100% moslim.

Op 26 december 2004 werden de Maldiven getroffen door de grote tsunami die het gevolg was van een aardbeving onder de Indische Oceaan. Door het gebrek aan een grote landmassa kon zich echter geen hoge vloedgolf opbouwen, waardoor het verwoestende effect minder was dan in landen op het continent of op veel grotere eilanden zoals het relatief nabijgelegen Sri Lanka. Hoewel de golven op de Maldiven niet hoger kwamen dan circa 1,5 meter, was dit – door de geringe hoogte van de eilanden – toch voldoende om zeer aanzienlijke schade aan te richten. Circa 75 mensen kwamen om, 13 bewoonde eilanden en 29 toeristeneilanden werden compleet verwoest.

 

Ligging

 

De Malediven liggen zo’n 650 km ten zuidwesten van Sri Lanka in de Indische Oceaan. Het land bestaat uit zo’n 1200 eilanden, de meeste liggen net iets boven de evenaar. De eilanden zijn ontstaan nadat de aardkorst een langgerekte bergrug opdrukte. Rond de toppen van dit onderzeese gebergte vormden zich koraalatollen. Bij die atollen ontstonden vele koraaleilanden. Geen enkel land ter wereld is rijker aan koraal dan de Malediven. Hieronder leest u meer over de geografie van de Malediven.

De zee rond de Maldiven is bezaaid met onder het water liggende riffen en zandbanken. De riffen die boven water uitsteken zijn de eilanden die meestal aan de buitenkant van een atol liggen. De eilanden worden tegen de branding van de zee beschermd door hoge kroonriffen.

In totaal bestaan de Malediven uit 26 atollen, waarvan de belangrijkste atol de Malé-atol is. De Huvadhoo-atol is het grootste atol van de Malediven en tevens de grootste atol ter wereld: 55 km breed en 70 km lang. De oppervlakte van de Malediven bedraagt ongeveer 90.000 km². Dit lijkt veel maar het totale landoppervlak is slechts 298 km² oftewel 0,33% van de totale oppervlakte. Het grootste eiland is nauwelijks 5 km² groot en maar 9 eilanden zijn groter dan 2 km². Qua landoppervlak en omvang van de bevolking behoren de Malediven tot de kleinste landen van Azië.

Van de bijna 1200 eilanden worden er slechts 200 bewoond, een groot aantal van deze eilanden is bewoonbaar gemaakt voor toeristen en bevatten luxe resorts. Sommige eilanden zijn zelfs volledig of deels (bijvoorbeeld een privé strand) te huur! Het aantal eilanden van de Malediven wisselt nog wel eens: soms ontstaan er nieuwe terwijl andere onder de zeespiegel verdwijnen. Het hoogste punt de Malediven ligt ook op slechts 2,40 meter boven de zeespiegel (op het Wingili eiland), hiermee is het land het platste land ter wereld.

 

Klimaat

 

De Malediven liggen vlak rond de evenaar en daardoor hebben ze een warm en vochtig tropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 29°C (maximaal 31°C) en de gemiddelde nachttemperatuur ligt rond de 24°C. De temperatuur van het zeewater ligt constant tussen de 27 en 29°C.

Op de Malediven kent men twee hoofdseizoenen. Het droge seizoen duurt van (eind) november tot april wordt bepaald door de noordoostmoesson, de iruvai. Er wordt dan droge lucht aangevoerd van het Indiase subcontinent en het is dan over het algemeen zeer zonnig. Na dit soezoen volgt de zuidwestmoesson, de hulhangu. Dit seizoen duurt van april tot november. De zuidwestelijke wind brengt vochtige lucht mee en er ontstaan boven de Maldiven sterke winden en stormen, met name in november. Echte wervelstormen komen niet voor. De regen valt in korte, hevige buien, vooral in juli en augustus.

 

Bevolking

 

De bevolkingsdichtheid van het eiland waar de hoofdstad op ligt is zelfs extreem hoog. Op 1,8 km2 wonen 65.000 mensen en dat betekent meer dan 35.000 mensen per km2!! Het eiland Kandholhudhoo maakt het nog bonter; meer dan 50.000 per km2!! Toch zijn er maar vijf eilanden waar meer dan 4000 mensen wonen. Hithadhoo is met 10.000 inwoners de op een na grootste stad van de Maldiven. De gemiddelde levensverwachting van de Maldiviër bedraagt 62,2 jaar. De bevolkingsopbouw van de Maldiven is zeer ongelijk; zo is meer dan de helft van de bevolking jonger dan 15 jaar.

  De bevolkingsaanwas bedraagt iets meer dan 3% per jaar en is daarmee een van de snelst groeiende van Azië. Er zijn bijna geen aparte bevolkingsgroepen in de Maldiven. Het homogene volk laat alleen verschillende raskenmerken zien van alle immigranten die zich in de loop der eeuwen op de Maldiven gevestigd hebben. De enige etnische minderheid vormen de oud-bewoners van het eiland Giravaaru. Deze afstammelingen van Tamils uit Sri Lanka met hun donkere huid en eigen dialect wonen verspreid over enkele eilanden doordat hun eigen eiland onbewoonbaar is verklaard.

  De enige buitenlanders die min of meer permanent op de Malediven verblijven zijn gastarbeiders uit India, Sri Lanka en Bangladesh.

 

 

 

 Taal

 

 De officiële taal op de Malediven is het Dhivehi, een Indo-Iraanse taal met wortels in het Sanskriet. De taal is moeilijk om te spreken en er zijn veel dialecten. Het schrift is Thaana, wat (net als het Arabisch) van rechts naar links wordt geschreven. De woorden bedankt, hallo en tot ziens bestaan niet in het Dhivehi. Een glimlach of knikje is voldoende. Naast het Dhivehi kunt u overal op de Malediven goed terecht met Engels

 

Vaccinaties

 

Vaccinaties voor Malediven zijn in beginsel niet vereist. Indien u echter twee weken voor vertrek naar Seychellen in een gele koorts besmet gebied bent geweest dan dient u een gele koorts-vaccinatie bewijs te overleggen. We verwijzen u naar uw plaatselijke GGD of huisarts.Geadviseerd worden inentingen tegen Hepatitis A en B en DTP.

 

 

Kraanwater

 

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.

Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

 

Andere hygiëne, sterk gekruide gerechten, hoge temperaturen met felle zon en tijdsverschil kunnen bijdragen tot maagproblemen. Neem de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan het eten en drinken. Vermijd onbetrouwbaar eten en drinken van kraanwater. In veel landen wordt het eten anders bereidt dan u in Nederland gewend bent. Wees voorzichtig met gebraden en gekookte gerechten en met in water gewassen groente en fruit. Let op met ijsklontjes, drink geen leidingwater, maar water uit flessen.In zuidelijke landen wordt vaak ongedierte aangetroffen. Er zal op sommige bestemmingen gebruik gemaakt worden van bestrijdingsmiddelen. Neem vooral preventieve maatregelen tegen muggen en andere insecten als muskietennetten en goede muggenolie.

 

Geld & Valuta

 

De officiële munteenheid / valuta op de Malediven is de Maldivische Rufiyaa (MVR), € 1,- is ongeveer MVR 20,28 waard. Betaling met de Rufiyaa is echter bijna alleen in de hoofdstad Malé mogelijk, in de resorts wordt namelijk alles in Amerikaanse dollars (USD) aangegeven en afgerekend.

In de resorts is het gebruikelijk dat u al uw consumpties en andere uitgaven op uw kamernummer laat zetten en bij vertrek in één keer voldoet. Betalen met de meest gangbare creditcards is dan het handigst. Ook in Malé kunt u meestal wel met creditcard betalen, contant geld is dus niet noodzakelijk. Het is daarnaast ook lastig om aan contant geld te komen, want pinnen bij een pinautomaat is op de Malediven over het algemeen niet mogelijk.

Het is gebruikelijk het service personeel (de bediening, kamerjongen, chauffeur, bootbemanning) een fooi te geven. Geef echter alleen fooien wanneer u echt tevreden bent over de verleende service en/of diensten. Het is niet verplicht!

 

Restaurants

 

Met een ligging in de zee is het niet verwonderlijk dat er veel vis op het menu staat: vers, gezouten, gedroogd, gekookt of gebakken. Schildpadden worden nu beschermd en zijn dus niet meer op de menukaart te vinden. In plaats daarvan is de kreeft gekomen. Er is ook kip te krijgen. Alles wordt begeleid door rijst of Roschi (gebakken brood) en veel gerechten zijn erg scherp door de veel gebruikte rode pepers. Er worden veel snacks gegeten, ‘short eats’ genoemd, in de vorm van gefrituurde, met van alles gevulde, deegenvelopjes of ‘gulha’, deegballetjes met vis gevuld. In hotels wordt de keuken aangepast aan de toeristen en hebben ze vaak een Europese kok in dienst. Traditionele gerechten zijn te proeven in gespecialiseerde restaurants of op de thema-avonden in de grote hotels.

 

Het populairst zijn vruchtensappen van onder andere de mango, papaya, passievrucht, watermeloen en kokosmelk. Typisch Maledivisch is Soojee, een drankje van melk, suiker, rozijnen en noten. Verder is er op de hoteleilanden ook wijn, bier en frisdranken te krijgen.

 

Tijdsverschil

 

De Malediven vallen in tijdzone UTC +5. Dit betekent dat het in de zomer op de Malediven drie uur later is dan in Nederland, in de winter is het tijdsverschil vier uur.

 

Voltage

Op Malediven wordt er 220 volt gehanteerd. Het is dus handig een universeelstekker mee te nemen.

 

 

Bezienswaardigheden

 

Malé is de hoofdstad van de Malediven en is met zo’n 100.000 inwoners één van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Malé is eigenlijk ook de enige plaats van betekenis en is zeker een uitstapje waard. Het eiland (ook Malé genaamd) heeft de afmeting van ongeveer 1 bij 2 kilometer en is volledig volgebouwd. In Malé is er ‘s middags altijd een vismarkt en er zijn twee winkelcentra en een aantal souvenirwinkeltjes.

 

Grote Vrijdagsmoskee

Een niet te missen gebouw in Malé is de Grote Vrijdagsmoskee. De grote gouden koepel van dit gebouw is het hoogste gebouw in de stad, geen enkel gebouw mag namelijk hoger worden gebouwd dan deze 40 meter hoge koepel. In de moskee is plaats voor zo’n 5.000 gelovigen, u mag de Malediven niet verlaten zonder dit gebouw bezocht te hebben. Draag wel passende kleding, u kunt bij de ingang doeken krijgen om uw schouders te bedekken.

 

Nationaal Museum

Ook in Malé, in een oud paleis van de sultan, treft u het Nationaal Museum. Dit museum is zeker de moeite waard van een bezoek, in het museum worden persoonlijke bezittingen en spullen uit de tijd van de sultan tentoongesteld, zodat u kunt zien hoe de situatie van de sultan destijds was. U vindt er tevens archeologische voorwerpen. Het voorwerp dat het meest speciaal is, is een Boeddhabeeld van koraal.

 

Vismarkt in Malé

Zorg dat u in de middag op de vismarkt bent. De lokale vissers arriveren dan in hun dhoni’s, de vissersbootjes, met de vangst van de dag. Deze wordt gretig afgenomen door de Maldivianen die elke dag verse vis kopen. ‘s Middags worden honderden loodzware tonijnen worden aangeleverd door vissers. De vis wordt ter plekke schoongemaakt en verkocht. Ook worden er regelmatig grote zwaardvissen gevangen, gedood, aangesneden en verkocht. Zo kunt u meekijken hoe het in zijn werking gaat en zelf aangeven hoe groot uw stuk vis moet zijn. Het mag dan stinken en er bloederig uitzien, maar u heeft dan in ieder geval wel echte verse vis. Naast vis wordt er ook vers fruit en verse groente verkocht.

 

 

Duiken

 

Door het heldere blauwe zeewater, het koraal en vele soorten unieke vissen zijn de Malediven een paradijs om te duiken. Voor zowel de ervaren als beginnende duikers is er een schittende onderwaterwereld te verkennen en veel fraais te ontdekken. Op bijna alle eilanden is een levendige koraalwereld te vinden die plaats biedt aan tal van levende organismes. De duiklocaties op de Malediven zijn wereldwijd bekend en velen genieten bescherming doordat ze de status van Nationaal Park bezitten. Op deze pagina geven we meer informatie over het duiken op de Malediven.

Op de Malediven bent u dan op het juiste adres om te gaan duiken of snorkelen voor de prachtige onderwaterwereld die te ontdekken is. Tussen het koraal leven tal van prachtige vissoorten. Vissen die onder andere voorkomen zijn de volgende: (ongevaarlijke) haaien, de Koraalvlinder, wimpelvissen maar ook snappers, rode koraalbaarzen, zaagbaarzen, Oosterse diklip en natuurlijk ook andere lipvissen waaronder de vriendelijke Napoleon lipvis.

Wanneer u wat verder van de kust gaat, dieper het water is, kunt u uw hart ophalen. Zo komen er maar maar liefst 14 soorten haaien voor zoals de witpuntrifhaai, zwartpuntrifhaai en verpleegsterhaai. De haaien kunnen wel 2 meter groot worden. Ook zijn er 22 soorten dolfijen en walvissoorten en 5 soorten zeeschildpadden.

Tijdens de zuidwestmoesson, de zogenaamde hulhangu die loopt van april tot november (zie ook onze klimaat pagina) wordt er planktonrijk oceaanwater aangevoerd. Tijdens deze periode zijn de Malediven een goede plek om walvishaaien te ontmoeten. Deze goedmoedige, gevlekte walvishaai is de grootste vis op aarde. Ook mantaroggen, de grootste roggensoort wordt regelmatig in de Maldivische wateren gesignaleerd. De manta roggen zijn ook voor snorkelaars ook zeer regelmatig dicht bij de resorts waar te nemen.

Alle resorts bieden dit soort trips aan en gaan naar locaties in de buurt van het betreffende resort. Kijk naar de mogelijkheden hiervoor bij aankomst bij uw resort.

 

 

Snorkelen

 

Naast duiken is ook snorkelen een goede manier om volop te kunnen genieten van alle pracht en praal van de onderwaterwereld van de Malediven. Doordat bijna elk resort een eigen ‘huisrif’ heeft op een paar minuten zwemmen van het eiland, kunt u met slechts een snorkel, masker en zwemvliezen al een hoop plezier beleven. Door de goede kwaliteit van het water op de Malediven kunt u met snorkelen al een hoop rare wezentjes, tropische vissen en soms zelfs schildpadden of pijlstaartroggen tegenkomen. Ook haaien (gelukkig ongevaarlijk) zwemmen vaak tot aan het strand.

 

Rondvluchten

 

Vanaf bijna alle resorts op de Malediven is het mogelijk om als dagexcursie een rondvlucht in een watervliegtuig of helicopter te boeken. Onder ontvouwt zich dan het atollenlandschap van de Malediven: Een azuurblauwe zee met turquoise ringen zover uw oog reikt! De ringen in het water worden gevormd door de riffen. Pas in tweede instantie ziet u de eilandjes: weelderig groene palmbomen omlijst door parelwitte stranden.

 

Benodigde reisdocumenten

 

U dient in het bezit te zijn van een Europees paspoort dat bij aankomst in Malediven ten minste 6 maanden geldig is. Indien u een Belgische of Nederlandse passagier bent, let u erop dat u over een paspoort beschikt: reispassen, identiteitskaarten e.d. worden niet toegestaan. Bij een verblijf dat korter dan 3 maanden is heeft u geen visum nodig. Op het vliegveld kan de douane u ook vragen of u voldoende geld kan tonen voor uw verblijf.

Als u de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, heeft u geen visum nodig.

 

 

Bagage

 

Uw bagagevrijdom bedraagt bij economy class 20 kilo per persoon, en 30 kilo per persoon in de businessclass of first class. Als handbagage mag u maximaal 5 kilo meenemen. Meer informatie over de nieuwe regelgeving van uw handbagage vindt u omder het kopje "bagage EU regelgeving"

 

U dient bij vertrek vanuit Schiphol/ Dusseldorf door te geven aan het check in personeel dat uw eindbestemming Malediven is en dat u uw bagage wilt doorlabelen naar Malediven. Hierdoor wordt uw bagage automatisch doorgestuurd naar Mauritius, zonder dat u de bagage op uw overstapluchthaven opnieuw dient in- en uit- te checken.

 

Reizigers die extra bagage willen meenemen zoals golftassen en duikspullen, dienen bij het maken van hun reservering contact met Malediven Travel  op te nemen. Deze reizigers zullen een speciale uitdraai ontvangen met de authorisatie van de maatschappij om extra golf- of divingequipment mee te kunnen nemen. U dient als reiziger te verifieren of deze authorisatie voor extra bagage reeds gegeven is aan Malediven Travel  door ons te contacten.

 

 

Bagage EU regelgeving

 

Vanaf 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie.De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Ook geldt het voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder.Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:U kunt een geschikte doorzichtige plastic zak van thuis meenemen. Tijdens de introductieperiode ontvangt u de doorzichtige plastic zak gratis op alle Nederlandse luchthavens.Er zijn twee uitzonderingen:

 

Aankopen op de luchthavens en aan boord

Apart aanbieden van uw handbagage

 

Bij de handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart aanbieden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. Ook jassen, colberts en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet u apart aanbieden bij de handbagagecontrole.Na de ticket- en/of paspoortcontrole kunt u op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij nog steeds uw (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die u ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig heeft gekocht, worden door de winkel of aan boord - wanneer nodig - voor u verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Als u op een volgend vliegveld moet overstappen mag u het zegel niet verbreken tot u op uw eindbestemming bent aangekomen.

 

babyvoeding, die u tijdens de vlucht nodig heeft

medicijnen, die u tijdens de vlucht nodig heeft

u kunt alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter

deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak

per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen

de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter

de doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn

 

Wijze van reizen

 

Op het eiland Hulhulé is Malé International Airport te vinden. Na aankomst op de internationale luchthaven reizen de meeste mensen direct door naar een van de andere eilanden. Air Maldives, de nationale luchtvaartmaatschappij en tevens een van de kleinste ter wereld, vliegt vanaf de internationale luchthaven bij Malé naar de eilanden.

 

 

Vliegen met Emirates Airlines

 

Door de grote toeristische aantrekkingskracht van de resorts vliegen er veel Internationale vliegtuigmaatschappijen direct op Malé International Airport. Vanuit Nederland of België zijn er helaas geen directe vluchten meer te vinden, maar met een overstap in het Midden-Oosten is de vliegverbinding vanuit Amsterdam prima in orde.

 

Luchtvaartmaatschappijen Emirates en Etihad Airways vliegen meerdere malen per week op Malé en hierdoor kunt u vanuit Amsterdam in ongeveer 13-15 uur naar de Malediven reizen. Houd er nog wel rekening mee dat er vanaf de luchthaven nog een extra reis gemaakt moet worden naar het resort of hotel. Door de beperkte reismogelijkheden bent u vaak nog wel een paar uur onderweg met een boot of met een watervliegtuig.Vlieg zorgeloos vanaf Amsterdam of Dusseldorf met Emirates, de nationale airline van Verenigde Arabische Emiraten. Emirates heeft een moderne vloot vliegtuigen en kent grote luxe en een hoog service niveau.

 

De vaste overstap met de Emirates vind plaats in Dubai. Dit biedt reizigers ook de mogelijkheid om hun verblijf in de Indische oceaan te combineren met een aantal nachten verblijf in Dubai.

 

Malediven Travel  en Emirates hanteren voor honeymooners en gezinnen speciaal verlaagde prijzen. Informeert u via telefoon 024-3790092 of 0031-243790092 naar de speciale aanbiedingen.

 

Trouwen of Huwelijksreis

 

Naast een huwelijksreis op de Malediven, kun je ook overwegen om op de Malediven te trouwen.

Wat dacht je er van om op een romantisch eiland in de Malediven jouw geliefde het ja-woord te geven?

De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe jouw huwelijksdag er uit moet gaan zien.

Je kunt bijvoorbeeld trouwen op het strand van het eiland, of de plechtigheid laten plaatsvinden op een sneeuwwitte zandbank, omgeven door een kabbelende zee in alle tinten azuurblauw die je kunt bedenken.

Waar je wel rekening mee moet houden: een huwelijk dat gesloten is op de Malediven, is niet rechtsgeldig in Nederland.

Je moet dus altijd ook nog in Nederland elkaar het ja-woord geven.

ONTDEK MALEDIVEN

RESORTS & VILLAS

AANBIEDINGEN

v v

Reis advies? Bel ons: 024-3790092 (NL)Bel ons: +31-243790092 (Belgie)

MALEDIVEN TRAVEL

a Mauritius Travel bv company

CONTACTGEGEVENS

info@malediventravel.nl

Nederland 024-3790092

Belgie 31-243790092

Bereikbaar van Ma t/m Vrij

van 09:00 uur - 17:00 uur